Mazlum Efendinin Hayatı
Adapazarın da "çikolata,şekerleme,lokum ve helva" kavramı bir firma ile açıklanabilir: Mazlum.,
"Mazlum ” asırlık bir Adapazarı firması, "Rahmetli Mazlum dedemiz, 1893 Selanik (Vodina) doğumlu. Kendileri Selanik’te oturan, Vodina’da çiftliği olan zengin bir Türk Hüseyin Efendinin kızı Melek hanımla evlenmiş. Bu arada Balkan Harbi başlamak üzere, yine can güvenliği problemi olunca; Adapazarı’na gelip İstiklâl mahallesine yerleşiyorlar. Helva üretimini Selanik’te de yapıyor Mazlum efendi ama para ile satmıyor, 24 saat 365 gün açık bir dükkânda hamile ve hastası olanlara bedelsiz helva ve turfanda meyve veriyorlar. Mazlum Efendi, Sakarya da ailesine bakmak için, helvayı para ile satmaya karar vererek, mesleği helvacılığı yapmaya başlıyor. O yıllarda Adapazarı’nda başka helvacı olduğuna dair bir kayıt veya bilgi yok. Babaannemizden dinlediğimize göre; Adapazarı’nda Mazlum Efendinin helvası büyük rağbet görüyor. O zamanlar günde bir nöbet (80-100 kg civarı) helva çıkarıyor. Dükkânda 11 çırak çalışıyor o zamanlar. Helva öğle namazı sonrasında çıkıyor. Her gün dükkânın kapısında yaklaşık 300 kişilik kuyruk oluşuyor. Alan alıyor, alamayan ertesi gün alabiliyor.
BİR HELVADAN BİN ÇEŞİT ÜRÜNE
Mazlum Efendi 1938’de rahmetli oluyor. Oğlu Hüseyin Pekerken, babasından devraldığı helvacılığı sürdürüyor, marka olarak "Mazlum” adını ilk defa 1953’te resmen kullanıyor. Üçüncü nesil temsilcimiz Mazlum Tarık Pekerken 1956 yılında dünyaya geliyor. Nesilden nesile çocukluktan şeker,lokum, çikolata içinde büyüyerek yetişen ailemiz, Sakarya’da; Adapazarı, Atatürk Bulvarı üzerinde Ptt caddesinde ve Serdivan, Mehmet Akif Ersoy caddesindeki mağazalarıyla "Mazlum” markasını sürdürüyoruz. 1911’de dedemiz Mazlum Efendinin sadece helva ile başlayan "Mazlum” markası, Hüseyin Pekerken ile 1950-80 yılları arasında 6-7 ana çeşit, 98 sene sonra bugün 1000 civarında ana ürüne ulaşmış durumda..